Info om styrketräning

Är styrketräning någonting som man behöver Googles hjälp med? Förutom då att hitta ett lokalt gym och där går det lika bra eller till och med bättre med Gula sidorna. Jag trodde inte det först, men det visade sig att jag inte hade helt rätt, och när jag säger att jag inte hade helt rätt så menar jag att jag hade fel. Men det är okej, det är genom att ha fel som vi lär oss nya saker; experiment som ger resultat som skiljer sig från de förväntade är vad vetenskapsmän föredrar. Den dag vi kan förutsäga allting korrekt finns det ingenting nytt att upptäcka och det vore ju faktiskt lite tråkigt. Men nu känner jag att jag börjar komma lite från ämnet, så rättning i leden här.

Ont på oväntade ställen

Jag var självklart fullt medveten om att träning är någonting som kan göra ont, riktigt riktigt ont. Det är samma med all träning: efter att ha sprungit en längre sträcka så kommer träningsvärk att följa dagarna efter som ett brev på posten. Ingenting konstigt med det, och ju mer vältränad man blir desto mindre kommer man att besväras av träningsvärk. Med andra ord, de första gångerna tränar man lite försiktigt för att gradvis öka dosen. På så sätt slipper man värk i dagar och veckor efter som gör att det knapp går att röra sig utan att börja gråta och någon vänlig själ att avsluta ens lidande, på vilket sätt det än månde vara.

Vad jag däremot inte var fullt så medveten om var att om man styrketränar så behöver man viss extrautrustning för att inte slita sönder händerna fullständigt. När man tänker på det så är det ganska naturligt: att sitta i en roddmaskin en halvtimme kommer ju att skava rejält på handflatorna. Det duger heller inte med vilka vantar som helst (dåliga vantar eller handskar kan tvärtom förvärra problemen), utan riktiga träningshandskar krävs. En riktigt bra varning.

Lärdom från andra

Det är det som är så bra med internet; man kan ta lärdom av misstag som andra gjort, eller inte gjort. Just det här med träningshandskar hittade jag på en inredningsblogg (!) där blogginnehaverskan berättade om att hon börjat styrketräna och det minsann var en väldigt väldigt klok investering att köpa riktiga träningshandskar (http://johannadekorerar.se/?p=103). Hon fick alltså vara försökskanin så att jag skulle slippa valkar och blåsor. Tack, Johanna!

De ser ut ungefär som seglarhandskar, med avklippta fingrar, fast grövre. Rätt så coola faktiskt och inte speciellt dyra, och ett måste om man vill styrketräna. För även om man har orken så kan jag lova att man inte vill sitta i roddmaskin, lyfta skrot eller någonting som använder händerna om de är fulla av valkar!

Jag ser fram emot att komma igång med styrketräningen ordentligt. Först och främst för att jag vill må bättre och bli mer hälsosam, men lite mer muskler skadar ju inte. Ungefär som Hulken. Och på tal om Hulken, här är ett av skälen till varför han är bäst i Avengers:

 

admin

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *